onsdag den 1. maj 2013

Begravelse og børn.


I weekenden var vi til min Onkel Børge's begravelse. Vi valgte at Emil (3 år) skulle med, da det jo er en del af livet som ingen kan sno sig udenom. 
Vi snakkede om hvad der var sket med Børge og om hvad der forgår ved en begravelse og at folk nok var kede af det og det måtte man gerne være osv. Emil havde nogle spørgsmål og dem svarede vi på. Vi var stadig spændte på hvordan han ville takle det hele!

Da vi kom til selve begravelsen kunne vi høre, at Emil havde tænkt endel over de ting vi havde snakket om. 
Er det Børge der ligger i den der kiste?
Er det Børge præsten snakker om?
Hvornår  er det vores tur til at sige farvel?
Det er ok man er ked af det, ikke mor?
Da vi kom ud til graven, ville han bare gerne hen og sige farvel til Børge :-) 
Emil kiggede ned på kisten og sagde 'Farvel Børge' mens han vinkede.... Det var så sød, synes jeg!

Emil tog det hele fuldstændig roligt og kom selvfølgelig med spørgsmål undervejs, men tror det var en god ting at tage ham med. 

Hvad gør i med jeres børn - Tager i dem med til begravelse?


Jeg havde overvejet meget hvordan kransen skulle se ud og hvordan jeg ville lave den. 
(Det gør jeg altid, når det er noget jeg selv skal give væk - Tror det er en arbejdsskade)
Jeg synes den skulle være noget særligt og derfor valgte jeg at lave den lidt anderledes. Jeg synes selv den blev super fin :-)6 kommentarer:

 1. Vi har for 14 dage siden været til begravelse, og vi valgte at børnene (1,5 og 4 år) skulle med og sige farvel til oldefar. Min svigermor var MEGET imod det, men vi synes som dig det er en naturlig del af livet ( og hvem skulle så passe børnene, når vi var på Bornholm og langt væk hjemmefra?) vores ældste vinkede farvel til kisten og sagde at oldefar skulle hilse oldemor oppe i himlen - det syntes vi var ret sødt ;) vh Pia

  SvarSlet
 2. Til nærmeste familie vil jeg også altid tage børnene med så det bliver en naturlig ting!

  SvarSlet
 3. Syntes det var rigtigt at tage ham med. Det er jo noget alle skal igennem. De må også godt se at de voksne kan være kede af det.

  SvarSlet
 4. Synes det er superflot at I tog ham med... Alt for mange voksne løber rundt derude med voldsomme blokeringer omkring sorg, død og begravelse.. Vi kan lære rigtig meget af børns naturlighed omkring det... Og hvor tacklede han det flot.. :0) Og det er da en utrolig smuk og levende krans du har lavet... Den pynter ganske sikkert flot på jeres kære onkels gravsted.. :0)

  SvarSlet
 5. Utrolig smuk krans du har lavet :)
  Jeg synes personligt det er så godt at I valgte at tage ham med.. Sidder tilfældigvis og læser om sorg og krise lige nu i forbindelse med en opgave og det at være åben omkring det der sker og lade børnene tage del i det, er med til at sikre at børnene ikke skaber deres egne vilde fantasier inde i hovedet om, hvad det er der sker når et menneske dør og når f.eks. mor og far er kede af det ..
  Sejt at I tog ham med og svarede på alle de skønne, naturlige spørgsmål han havde .. :)

  SvarSlet
 6. For 1 år siden mistede jeg min morfar og der var mine piger også med som dengang var 5 og 1.5. Og det var helt klart den rigtige beslutning de kunne bedre forstå hvad det handlede om

  SvarSlet